Genrebild. Foto: TT

IVO kommer inte granska hemtjänsten efter Jims död

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har beslutat att inte genomföra någon tillsyn efter ett klagomål på hemtjänsten vid Västerås stad. Istället har klagomålet skickats vidare till äldrenämnden i kommunen för utredning.

– Det är så många fel som är begångna så jag fattar inte hur de kan se bort, säger Åsa Pettersson.

Det är Västerås stad själva som är skyldiga att utreda klagomål och synpunkter på sin egen verksamhet, enligt svaret från IVO. Därför väljer Inspektionen för vård och omsorg att inte genomföra någon tillsyn i nuläget.

– Jag tycker att man ofta läser att IVO riktar kritik åt saker som inte är alls så här allvarliga. Ni i media ser ju bristerna, men inte de tydligen. Det här är inte seriöst, säger Åsa Pettersson, Jims syster.

Istället kommer IVO att använda klagomålet tillsammans med andra uppgifter för att göra riskanalyser inför kommande tillsyner.

– Jag accepterar inte det här svaret och kommer inte att sätta mig ner och inte göra någonting, säger Åsa Pettersson.

Skickas vidare till kommunen

Politikerna i Västerås har tidigare öppnat för att all hemtjänstpersonal ska utbildas i hjärt- och lungräddning. Ordförande i äldrenämnden, Amanda Grönlund (KD), välkomnar att händelsen utreds.

– Jag tycker att det är jätteviktigt att göra en egen utredning och säkerställa vad som har hänt. Det pågår redan en kartläggning om kunskaperna om HLR hos medarbetarna, säger hon.

Tidslinje: Uppmanas två gånger att göra HLR – SVT har tagit del av larmsamtalet

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet går vi igenom händelseförloppet från att hemtjänsten kom fram – till att Jim konstaterades död. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.