Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Då blev han som förbytt” Hör om hur två våldsbrott i Västerås kan kopplas till en vanligt förekommande adhd-medicin. Foto: SVT

Vanlig adhd-medicin kan ge psykos – våldsdåd och mordbrand i Västerås kopplas till adhd-medicinen Elvanse

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som attackerade fyra personer i Västerås och kvinnan som brände ner Ica Haga fick samma adhd-medicin, som kan framkalla psykos. I bägge fallen misstänks medicinen ligga bakom deras psykostillstånd vid brotten.

– Han blev som förbytt när han började ta medicinen, säger mannens exfru.

Både kvinnan som brände ner en matbutik på Haga och mannen som attackerade fyra personer i Västerås tog adhd-medicinen Elvanse. Båda har dokumenterad sårbarhet, men läkare har ändå skrivit ut läkemedlet. Adhd-medicinen Elvanse ska användas med försiktighet om man lider av psykiska åkommor som till exempel bipolär sjukdom, vanföreställningar eller paranoia, eftersom det kan framkalla psykos.

I mannens journal framgår det att han har haft drogutlösta psykoser. Flera läkare skrev ändå ut Elvanse till honom, i allt högre doser. Han behandlades med en mycket hög dos av medicinen, 130 mg, trots att man normalt ser 70 mg som högsta rekommenderade dos. Samma dag som han attackerade fyra personer i Västerås hade han troligen fått ut flera dagars dos av medicinen. Det utreds om mannens psykosliknande tillstånd utlösts av medicinen.

Branden på Ica Haga i Västerås

Kriminalvården har Ivo-anmält den privata öppenvårdsmottagning som skrev ut preparatet till mannen i samband med våldsdådet. Mottagningens chef vill inte ge någon kommentar, utan hänvisar till sin advokat som säger att han ännu inte hunnit sätta sig in i ärendet. Mannens anhöriga har Ivo-anmält flera instanser som de menar borde stoppat medicineringen.

Kvinnan rädd för att utveckla psykos

Kvinnan som brände ner matbutiken Ica Haga i Västerås blev snabbt beteendeförändrad efter att hon börjat ta Elvanse, enligt släktingar och vänner. Under hösten 2023 sökte hon akut psykiatrisk vård för att hon var rädd för att utveckla psykos. Händelsen står i hennes journal, men trots det har hon kunnat fortsätta ta medicinen ända fram till julafton.

Vid flera tillfällen i journalen skriver läkarna att medicinen har utlöst psykosen.

SVT har sökt verksamhetschefen för psykiatrin i Västmanland.

”Då blev han som förbytt”. Starta videon för att se kopplingen mellan ett vanligt adhd-läkemedel och två allvarliga brott.

Allt fler svenskar tar adhd-läkemedel, och förskrivningen av Elvanse har fördubblats de senaste fem åren, från 50 000 doser 2019 till 100 000 2023. Foto: SVT Grafik

Kan ADHD-läkemedel ge psykos?

Den vanligaste typen av läkemedel som används för att behandla adhd är centralstimulantia, olika beredningar av metylfenditat och lisdexamfetamin. De ökar hjärnans tillgång till noradrenalin och dopamin.

Lisdexamfetamin, säljs i Sverige sedan 2013 under handelsnamnet Elvanse.

Elvanse har en positiv effekt på hjärnaktiviteten och bidrar till att förbättra uppmärksamhet, koncentrationsförmåga och minska impulsivt beteende. Det rekommenderas inte till alla patienter med adhd, och en grundlig medicinsk utvärdering krävs.

Elvanse ska användas med försiktighet av personer som har ett psykiskt problem som till exempel bipolär sjukdom eller paranoia. Skälet är att medicinen kan förvärra dessa problem. En av biverkningarna av medicinen är psykos.

Källa: Socialstyrelsen, Wikipedia

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden på Ica Haga i Västerås

Mer i ämnet