Foto: Anders Wiklund/TT/Arkiv

Jägarna överklagar: Vill skjuta 21 vargar i Västmanland

Publicerad

I Västmanland vill Jägarnas Riksförbund att det ska fällas 21 vargar i Västmanland under licensjakten 2021, något som Lars Björk, Jaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet i Västmanland håller med om.

– Det låter som en rimlig siffra eftersom vi har ett av de revirtätaste området i Sverige, säger han.

I slutet av september kom länsstyrelsens beslut att sex vargar får fällas i nästa vargjakt i områdena Örebro län och Västmanlands län.

Jägarnas Riksförbund överklagar samtliga länsstyrelsers beslut om vargjakt och begär dessutom extra jakt i de län som inte fattat några beslut.

Antalet syftar till att komma ner till den nivå som beslutades av Riksdagen redan 2013, nämligen 170 vargar står det i ett pressmeddelande från Jägarnas Riksförbund.

– Eftersom övriga mål i rovdjursförvaltningen inte uppnås finns inget alternativ annat än att sänka stammen till den lägsta möjliga nivån för att skador och negativ påverkan ska minimeras, säger Jens Gustafsson, Riksviltvårdskonsulent hos Jägarnas Riksförbund.

Ingen betydelse

I Västmanland har man inte fattat ett beslut om det ska överklagas, men det handlar mest om det har någon betydelse.

– Vi funderar om det lönar sig eller om vi ska låta det vara och påverka politikerna istället. Det är lite märkligt att man inte följer riksdagens beslut om vilka nivåer på varg det ska vara från Naturvårdsverket, säger Lars Björk, Jaktvårdskonsulent på Svenska jägareförbundet i Västmanland.

Jägarnas Riksförbund anser att vargjakten ska fördelas över länen på detta vis:

Norra rovdjursförvaltningsområdet

Jämtland: 5 vargar

Västernorrland: 2 vargar

Mellersta rovdjursförvaltningsområdet

Dalarna: 37 vargar

Gävleborg: 45 vargar

Värmland: 51 vargar

Stockholm: 3 vargar

Uppsala: 3 vargar

Örebro: 29 vargar

Västmanland: 21 vargar

Västra Götaland: 0 vargar

Södra rovdjursförvaltningsområdet

Södermanland: 8 vargar

Östergötland: 5 vargar

Totalt: 209 vargar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.