Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här berättar Jarmo Koskela från Ukrainas gräns – hör honom om situationen på plats. Foto: SVT/privat

Jarmo åkte ner med nödsändning till flyktingar – hör honom vid Ukrainas gräns

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen åkte Jarmo Koskela från Kolbäck ner till Polens gräns mot Ukraina med en nödsändning till krigsdrabbade husdjur och människor. Men vad han fick se har fått honom att häpna, och han berättar att de nödställda bad om saker han aldrig kunnat tro.

– De sa att de var i behov av liksäckar, säger Jarmo Koskela.

Jarmo Koskela från Kolbäck packade sin lastbil med förnödenheter åt flyktingar som flytt Ukraina för första gången i mars. Då var hans hustru Marianne med, men i måndags åkte han ner igen på egen hand. Tillsammans med Huskatten Västerås och privatpersoners donationer hade lastbilen fyllts med saker till förmån för katter, hundar och människor.

– En del kanske tycker det är märkligt att vi skänker saker till husdjuren, men många som inte vill ge saker till människor ger till djur, Säger Jarmo Koskela.

Ukrainakrigets påverkan på Västmanland

När Jarmo kom till staden Lask i Polen mötte han upp med sin polske vän Marek som slog följe den sista biten. När de nådde staden Przemyśl, som ligger vid Polens gränsen till Ukraina, letade de upp civila som kunde få ta del av donationerna till sina husdjur. Jarmo och Marek åkte även till ett stort shoppingcenter som hade gjorts om till ett slags flyktingläger.

Blev chockad av mötet vid gränsen

Jarmo berättar att det fanns volontärer på plats som försökte hjälpa flyktingarna medicinskt och på andra sätt. De nödställda flyktingarna hade gott om kläder säger Jarmo. Barnen hade leksaker och ritade teckningar. Men han tyckte att det var jobbigt att se.

Hur upplevde du situationen där?

– Väldigt dämpad. Denna tragik är så tjock att man kan ta på den.

– Volontärerna tog helst emot vatten och mat. Det hade de störst brist på. Men det som chockade mig mest var att de var i stort behov av liksäckar. Då blev allt så verkligt. Eller overkligt, säger Jarmo.

Vad tar du med dig hem från den här färden ner till de krigsdrabbade?

– Att det finns enormt mycket kärlek här. Det är otroligt många krafter som är här och hjälper till, människor från Tyskland, Italien, England, Nederländerna och många fler. Jag kommer att återvända om kanske tre veckor, för jag vill hjälpa till mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Västmanland

Mer i ämnet