Jehovas vittnen anklagas för barnövergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Det kristna samfundet Jehovas vittnen visar på allvarliga brister när det gäller barnens rättigheter, det visar en utredning som en hjälporganisation tagit fram. SVT har träffat avhoppare som bekräftar rapportens slutsatser.

I Finland har Jehovas vittnen orsakat stor debatt och regeringen vill utreda om samfundet bryter mot finsk lagstiftning. Detta efter att en hjälporganisation, Stödföreningen för religioners offer, tagit fram en utredning som bland annat visar på allvarliga brister när det gäller barnens rättigheter.

SVT träffar några avhoppare med anknytning till Tvärsnyttområdet och de bekräftar rapportens slutsatser.

SVT granskar Jehovas vittnen

– Jag började gå i tjänst som sjuåring, mamma ställde mig framför sig när vi knackade dörr och det var klart att vi blev insläppta, berättar ett före detta vittne, som i likhet med flera vi talar med vill vara anonymt.

Firar inte högtider

Utöver barnarbete beskriver rapporten att barn inom Jehovas vittnen lever med ständiga rädslor, är ensamma och isolerade i skolan.

–  I mitt fall blev jag väldigt mobbad för jag försökte förkunna för de andra barnen, jag hade alltid bibeln med mig.

Jehovas Vittnen firar inte födelsedagar eller högtider som jul och lucia.

– Jag satt där ensam i skolan när de andra firade och ingen verkade bry sig, ibland tänker jag att om någon lärare bara hade kunnat komma och prata med mig, fråga hur jag mådde.

Kallas dubbeldöd

Jehovas vittnen brukar säga att barndop inte förekommer, men utredningen och de SVT pratar med hävdar att det är vanligt. Att frågan är känslig beror på att den som en gång är ett döpt vittne inte kan välja att lämna samfundet utan att drabbas av det värsta straff som finns, uteslutning.

– Varken dina familjemedlemmar eller vänner talar längre med dig, du upphör att existera, jag var dubbeldöd som de kallar det.

– De tycker att det är en kärleksfull handling, eftersom de vill att du ska komma tillbaka.

”De skyddar pedofiler”

För en utesluten som har barn med ett vittne kan delad vårdnad bli problematisk. Alla uteslutna kommer nämligen att dö när guds krig, harmageddon, kommer.

– Jag ville inte att mina barn skulle sitta på möten och höra att deras mamma skulle dö vilken dag som helst.

Jehovas vittnen använder sig av sitt eget rättsväsende, med så kallade dömande kommitteer. William Bowen, som själv blev utesluten efter att ha polisanmält sexuella övergrepp på ett barn, berättar om en policy som han menar har fått fruktansvärda konsekvenser. Den går ut på att en vuxen, som blir anklagad för sexuella övergrepp, är oskyldig så länge barnet inte har två ögonvittnen.

– Jehovas vittnen är tio gånger värre än andra religioner när det gäller övergrepp mot barn – de har ett pedofilparadis, där de skyddar och stärker pedofiler och betalar deras rättegångskostnader, säger William Bowen.

Fick inte närvara moderns begravning

I rapporten står det om en jämförelse mellan de tolv största religiösa sammanslutningarna, där Jehovas vittnen visar sig vara lägst utbildade, ha lägst inkomst, ställa sig mest negativa till abort och homosexualitet och har flest medlemmar som ser religionen som det viktigaste i livet. Till och med i döden, verkar det som, när man som utesluten inte ens är välkommen på sin adoptivmammas begravning.

– Jag adopterades in i Jehovas vittnen som treåring, men efter att ha blivit utesluten var jag inte välkommen på min mammas begravning.

– Jehovas vittnen tog arton år av mitt liv och jag vill inte att de ska ta mina barns liv, de ska leva här och nu.

Vi har bett Jehovas vittnen om en intervju, men de vill inte ställa upp, utan hälsar att vi har vilseledande källor och kan vända oss till deras hemsida för trovärdig information.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Jehovas vittnen

Mer i ämnet