Jehovas Vittnen, Den Världsvida Orden och jakten på en skatt

Uppdaterad
Publicerad

Jehovas Vittnen har lämnat sitt svenska högkvarter, efter mer än trettio år i Arboga. Vi undrar varför och påbörjar en granskning. Det vi upptäcker leder tankarna till den yttersta tid samfundet ständigt säger sig leva i.

Resan tar oss från gnällbältet via Norge och Island till Brooklyn Hights och försäljningen av ett världshögkvarter, värderat till en miljard dollar.

– Min mamma och jag var ute och letade efter hus, eftersom Harmageddon skulle komma då, 1975, men det gjorde den inte, berättar ett före detta vittne.

SVT granskar Jehovas vittnen

Men den här historien kommer inte att avslöja något nytt datum för jordens undergång. Den handlar om en annan dom. Vi får tag på hemliga dokument om en order, vars existens är okänd för vanliga församlingsmedlemmar, men avgörande i en för Jehovas Vittnens ledning mycket viktig världsvid juridisk kamp.

Se trailern inför Tvärsnytts granskning vecka 35.

Om Jehovas vittnen

* Grundades av bibelforskare i USA i slutet av 1800-talet

* Grundare anses vara Charles Taze Russel

* Anser sig vara den enda sanna kristna läran och avvisar samarbete med andra religiösa samfund

* Väntar på guds krig, Harmageddon, jordens undergång, då 144 000 vittnen kommer till himlen och övriga frälsta får leva i ett paradis på jorden.

* 91 högkvarter i världen

* 7,9 miljoner förkunnare i 239 länder

* Drygt 22 000 förkunnare i Sverige

Källa: Jehovas vittnens årsbok 2014 och Jehovas vittnens hemsida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Jehovas vittnen

Mer i ämnet