• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Västeråsaren Jimmy Hoppstadius hoppas på en lättare björkpollensäsong i år: – Det var ju gult precis överallt, säger han och tittar på ett av de stora träden som nu sågats ner. Foto: Jenny Berggren/SVT

Björkallergikerna kan få det tufft i vår – Jimmy i Västerås: ”Har sågat ner träden”

Publicerad

För den som är allergisk mot alpollen kan den värsta tiden nu vara över i Mälardalen. Men hur tuff våren blir för alla björkallergiker är fortfarande osäkert.

– Förra året var det inte så mycket björkpollen och då skulle man kunna tänka att de återhämtat sig och producerar mer i år, men vi får se, säger Josefine Wiik vid mätstationen.

Slutet av april, början på maj brukar vara högsäsong för björkpollen – en av de stora allergiframkallarna.

Vid mätstationen på Mälarsjukhuset i Eskilstuna, som levererar regelbundna pollenprognoser för Mälardalen har man ännu svårt att sia hur intensiv björkpollensäsongen blir i år.

– Jag har tittat lite men tycker varken det är extremt mycket eller extremt lite hängen på träden, säger Josefine Wiik, som är biomedicinsk analytiker.

– Det har också att göra med hur vädret blir i samband med att hängena öppnar sig och blommar, fortsätter hon.

I klippet hälsar SVT på hemma hos Jimmy Hoppstadius i Västerås som trots allt hoppas på en lättare pollensäsong i år.

Symtom vid pollenallergi

Vid pollenallergi är det vanligt med ett eller flera av följande symtom:

  • Vattnig snuva och nästäppa
  • Nyser mycket
  • Klåda i näsan
  • Röda, kliande ögon som rinner
  • Trötthet

Pollenallergi kan också påverka luftrören.

Källa: Vårdguiden 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.