– Får man symptom får man ju vara hemma och ta sina allergimediciner. Hjälper de, då är det ju inte covid, säger Nina Landelius på 1177. Foto: J Berggren SVT /TT arkiv

Distriktssköterskans ”tänk såhär”-tips – 1177 får många frågor om pollensnuva och covid

Publicerad

Är det corona eller är det pollenallergi? Det är inte alldeles lätt att veta, särskilt inte i början. Det konstaterar Nina Landelius, distriktssköterska på 1177 i Västerås.

– Förutom de vanliga frågorna om man kan ta mer av sin allergimedicin och så, är många oroliga: ”Hur ska jag göra, kan jag gå till jobbet, är det covid?” berättar hon.

Det viktiga är att man stannar hemma i början och ser hur symptomen utvecklar sig, fortsätter Nina Landelius och skickar med några tips till den oroliga:

Distriktsköterskans ”tänk såhär”-tips:

  • Snuvan: – När näsan rinner är det ofta klar snuva i början men sedan tjocknar ju den om man är förkyld eller fått covid, och det gör den inte vid allergi.
  • Kli i ögonen: – Att vara ”kliig” i ögonen, att de blir röda och rinniga, liksom jätteirriterade det hör inte riktigt heller ihop med förkylning eller covid.
  • Feber: – Får man feber så är det ju sannolikt en förkylning eller covid, feber är ovanligt ihop med allergi.Muskelvärk och ömhet i leder brukar inte heller kännas vid allergi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.