För låntagare ska systembytet medöfra en rad fördelar, men för bibliotekspersonalen har det inneburit extra arbete. Foto: Caroline Slotte/ SVT

Jobbig period för bibliotekspersonal: ”En stor omställning”

Uppdaterad
Publicerad

Det nya systemet som infördes på alla folkbibliotek i Västmanland under 2019 har ställt till det för personalen. Även om systemet på sikt väntas föra med sig stora fördelar, har omställningen varit besvärlig.
– Det är mycket jobb och tar extra tid, säger Anette Gripenberth, chef på Köpings bibliotek.

Sen i höstas kan en låntagare låna en bok i Köping och lämna tillbaka den i Västerås. Man har även tillgång till alla artiklar på biblioteken i hela Västmanland och de mindre biblioteken har fått tillgång till ett större utbud. 

För personalen på biblioteken har omställningen inte varit en dans på rosor. 

– Det har varit en stor omställning med både motgångar och stora fördelar. T.ex. tar det extra tid att leta fram medier när låntagarna besöker biblioteket, säger Anette Gripenberth, chef på Köpings bibliotek. 

På sikt räknar biblioteken med att allt ska bli effektivare och att alla pusselbitar ska falla på plats under året. Även om systemet började användas 2019 är det en del krångel och buggar som behöver fixas. 

– Det finns fördelar och nackdelar, men fördelarna väger tyngre, säger Ellinor Frohne Östlund, bibliotekarie på Köpings bibliotek. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer