Karin Engström menar att det varit olika reaktioner från bibliotekspersonalen i och med systembytet. Foto: TT/SVT

Nytt system ska stärka biblioteken i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

I Västmanland har alla folkbibliotek gått samman och börjat använda ett gemensamt system. Det för att stärka bibliotekens rykte, nyttja gemensamma resurser på ett effektivare sätt och sänka kostnader till viss del.

– Man måste kunna ta sig an framtidens utmaningar tillsammans, säger Karin Engström, kulturutvecklare på Region Västmanland.

Förutom att folkbiblioteken börjat använda ett gemensamt system som är webbaserat och att låntagarna fått tillgång till ett störa utbud, så innebär det nya samarbetet lite till. För alla bibliotek kommer ett nytt bibliotekskort, en ny grafisk profil och en webb att lanseras, men för Västerås del kommer även en bokbuss ändra färg till rosa. 

– Det är en erfarenhet att våga göra systembytet. Att våga göra en förändring som på sikt kommer bli så mycket bättre, säger Karin Engström, kulturutvecklare på Region Västmanland.

Det tar många år innan alla pusselbitar faller på plats

Tidigare har endast universitetsbibliotek använt systemet som nu folkbiblioteken i Västmanland ska använda. Även ett fåtal andra folkbibliotek i landet använder systemet. Kostnaden för det nya systemet blir lägre, men innebär mer jobb för bibliotekspersonalen då man behöver utveckla systemet själv utifrån en grund.

Även om det gått 5 år sedan man började planera systembytet så har alla pusselbitar inte fallit på plats. 

– Oj oj oj, jag vet inte om alla bitar någon gång kommer falla på plats. Samarbeten tar cirka 5-10 år att göra då då det är en ständigt pågående process, men projektet kommer avslutas tidigare, säger Karin Engström. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.