Juristi Johanna Parikan mukaan ei ole lainmukaista, että ei ole suomen kielen opettajaa hankittu koko lukukauden aikana Hallstahammariin. Foto: SVT

Hallstahammar saknade finskalärare ett helt läsår – bryter mot skollagen

Uppdaterad
Publicerad

Att ha en tjänst som lärare i finska otillsatt under ett helt läsår bryter mot skollagen, menar juristen Johanna Parikka Altenstedt och det bör Hallstahammars kommun känna till.

– Hallstahammars kommun bör ha koll på lagen, de får ju statligt stöd, säger hon.

I den tidigare versionen av skollagen var familjer tvungna att ha ett aktivt modersmål hemma, eller att det fanns minst fem barn som ville få undervisning av kommunen. Dessa krav har tagits bort och enligt den nuvarande skollagen räcker det med att det finns ett barn som vill få undervisning i ett nationellt minoritetsspråk.

– Rätten till utbildning för barn som tillhör nationella minoriteter finns reglerade i minoritetslagen och skollagen om man läser lagarna till slutet, förklarar juristen Johanna Parikka Altenstedt.

Att rekrytera en modersmålslärare har varit en utmaning för Hallstahammars kommun, men från och med mitten av februari i år har de fått till 45 minuters modersmålsundervisning per vecka.

I klippet kommenterar juristen Johanna Parikka Altenstedt ärendet där Linda Tanskanens barn inte erbjudits undervisning på finska.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.