Följ med till konstnären Mitchell Ward som snart är klar med utmaningen att göra en skulptur av fotbollslegenden Karl ”Kalle Köping” Gustavsson. Foto: Melker Blomberg/SVT

Kalle Köping gjorde Sveriges första landslagsmål i fotboll – nu blir han staty i brons

Uppdaterad
Publicerad

Köpingskonstnären Mitchell Ward har skulpterat fram fotbollslegenden Karl ”Kalle Köping” Gustavsson som ska stå staty på Köpings IP.

– Runt 190 kilo lera har jag använt när jag skupterat. Bronset kommer väga lika mycket, säger Mitchell Ward.

Statyn av Karl ”Kalle Köping” Gustavsson, mannen bakom svensk fotbolls första landslagsmål, är gjord i naturlig storlek med alla detaljer på plats.

– Det svåraste att få till var fotbollen. Det har varit omöjligt att hitta sömmönstret för hur fotbollar syddes runt 1920-talet, säger Mitchell Ward.

Till slut fick han gå efter gamla bilder.

I månadsskiftet februari/mars ska själva lerskulpturen vara klar. Sedan ska den gjutas i brons, få patina och blanka högdagrar. Till sommaren väntas statyn vara på plats.

Skulptören Mitchell Ward vid Kalle Köping Foto: Melker Blomberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.