Foto: Niklas Luks

Hårdare straff och fotbojor ska minska bilbränderna

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i augusti presenterade regeringen åtgärder för att minska bilbränderna. Och det här är något som behövs, menar riksdagspolitikern Anna Wallén.

– Det är oerhört allvarligt att det brinner bilar i Västerås och Västmanland. Det är ett allvarligt brott som påverkar tryggheten hos de människor som bor i områdena, säger västmanländska riksdagsledamoten Anna Wallén, (S). 

Västerås toppar statistiken

Som SVT Västmanland rapporterade tidigare i år så toppar Västerås statistiken när det gäller bilbränder. I flera år har det brunnit fler bilar i Västerås än i alla andra av Sveriges större städer, i förhållande till antalet invånare. I mitten av augusti presenterade regeringen flera förslag för att minska antalet bilbränder.

Bilbränder i Västerås

– Regeringen vill skärpa lagstiftningen och införa hårdare straff, säger Anna Wallén (S).

Husarrest genom fotboja

När det gäller grov skadegörelse är ministraffet i dag fängelse i 14 dagar upp till fyra år. Detta vill man skärpa till fängelse i sex månader upp till sex år. En annan åtgärd som regeringen vill se är att införa en så kallad husarrest där unga som har begått brott kan få en elektronisk fotboja.

– Det kan vara på olika sätt men som en husarrest. Till exempel att ungdomen måste vara hemma på kvällar och helger, säger Anna Wallén (S).

Jourdomstolar

Regeringen vill också införa jourdomstolar för att snabba på rättsprocessen.

– Ungdomarna ska få en snabb reaktion från rättsväsendet. Det ska inte ta väldigt lång tid att komma upp i en domstol. Vi har sett att det ger effekt och att det minskar återfallen i brott.

Kommer det påverka de unga, att straffen skärps?

– Absolut, framför allt om man får en snabb uppklarning och kommer till domstol fort. Det ska inte gå ett år innan det blir en konsekvens av brottet man har begått, säger Anna Wallén (S).

Regeringen vill även införa fler poliser på de mest brottsutsatta områdena, samt ändra på dagens kameralagstiftning för att ge en mer tillåtande kameraövervakning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bilbränder i Västerås

Mer i ämnet