Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lindboskolan, Parkskolan, Nibbleskolan, Tunboskolan och Vallbyskolan är de där kommunen nu vill prova kameraövervakning. Foto: SVT/arkiv

Kameror ska stoppa skadegörelsen vid skolor i Hallstahammar

Publicerad

För att få bukt med den ökande skadegörelsen ska nu Hallstahammars kommun ansöka om att få kameraövervaka vid fem skolor. För att skynda på projektet vänder sig tekniska nämnden till kommunstyrelsen för pengar till finansiering – närmare 1,4 miljoner kronor.

– Det är enorma summor pengar vi haft i kostnadsökning för skadegörelse och vi måste göra någonting åt det, säger tekniska nämndens ordförande Marijo Edlund (S).

Skadegörelsen i Hallstahammars kommun har ökat kraftigt de senaste åren. Något bland annat VLT rapporterat om. Moderaterna har tryckt på, bland annat via ett nämndinitiativ, om att kameror borde sättas upp och att särskilt utsatta fastigheter, som skolor, torde prioriteras.

Varför har det här inte provats tidigare?

– Det handlar om svårigheterna att få tillstånd, säger Marijo Edlund.

”Investering – inte driftkostnad”

Tekniska förvaltningen har tidigare tänkt använda delar av driftsbudgeten till kameraprojekt, men på nämndens senaste sammanträde beslutades att äska omfördelade investeringsmedel från kommunstyrelsen – totalt 1 380 000 kronor.

– Det innebär att får vi tillstånd kan det här genomföras allt på en gång. Dessutom är det ju en investering och inte en driftskostnad, menar Edlund.

  • Lindboskolan
  • Nibbleskolan + Nibblehallen
  • Parkskolan
  • Vallbyskolan
  • Tunboskolan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer