Så här kan det se ut när någon tagit olagligt ianspråkande av strand, enligt Länsstyrelsen. Foto: Länsstyrelsen

Kampanj ska öka kunskapen om strandskydd

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det Hallstahammar och Surahammars tur att tillsammans med Länsstyrelsen genomföra en kampanj om strandskyddet. Kampanjen ska öka kunskapen om vad strandskyddet innebär.

Under juni månad kommer Länsstyrelsen och kommunerna skicka ut information till boende och fastighetsägare i utvalda områden i Hallstahammars och Surahammars kommuner. Även vissa friluftsområden i Skinnskattebergs kommun kommer att få ett utskick. Informationen kommer att följas upp med besök i slutet av sommaren för att kontrollera att skyddet efterlevs.

– Många människor vet att det inte är tillåtet att bygga nya bryggor, nya hus eller gräva och schakta i strandskyddade områden. Men det är inte alla som vet att man kan bryta mot strandskyddet när man ställer ut trädgårdsmöbler eller klipper gräset vid stranden, säger Länsstyrelsens naturvårdshandläggare Lena Strömvall.

Satsningen startade 2016

Satsningen kring strandskyddet startade redan 2016 och hittills har Sala, Västerås, Fagersta, Norberg och Skinnskattebergs kommuner deltagit. Länsstyrelsen och kommunerna gör detta tillsammans för att bedömningarna ska bli lika i hela länet. Kampanjen kommer att återkomma varje sommar till dess att alla kommuner i länet har deltagit.

– Vi vill hjälpa människor att göra rätt från början genom att berätta vad som gäller längs våra stränder, säger Lena Strömvall

Vad är strandskyddet?

Strandskyddet gäller vid alla kuster, sjöar och vattendrag i hela landet. Det finns till för att alla människor ska ha möjlighet att använda sig av våra stränder, för promenader, bad och lägga till med båt. Det finns också till för att skydda växter och djur som lever på och intill stränderna.

Källa: Länsstyrelsen Västmanlands län

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.