Foto: TT bild

KD-politiker jämförde regnbågsflaggan med nazistsymbol

Uppdaterad
Publicerad

Under gårdagens kommunfullmäktige i Surahammar röstade en KD-politiker mot en motion att kommunen skulle hissa regnbågsflaggan under Västerås Pridefestival. Hans motivering mötte kraftig kritik.

Kristdemokraten Morgan Emgardsson i Surahammar jämförde regnbågsflaggan med en nazistsymbol under gårdagens kommunfullmäktige.

Jämförelsen kom när fullmäktige skulle rösta om en moderat motion om att hissa regnbågsflaggan utanför kommunhuset när Västerås håller Pridefestival.

Emgardsson röstade mot förslaget, enligt Johan Henriksson (M) med motiveringen att ”tillåter man regnbågsflaggan utanför kommunhuset måste kommunen också tillåta flaggning med svastika”.

Tillhör ingen organisation

Morgan Emgardsson (KD) försökte rädda upp situationen.

– Jag ville bara säga att tillåter vi flaggning med en organisations flagga, då måste vi tillåta andras. Kommunen ska bara flagga med den svenska flaggan och sin egen flagga, sa han, men då var det för sent. Kraftig kritik riktades mot honom från flera håll.

– Det är ledsamt och tråkigt, det som hände, säger Johan Henriksson (M) som var den som skrev motionen om regnbågsflaggan.

– Det är stor skillnad på ett hakkors och en regnbågsflagga, säger han och fortsätter; regnbågsflaggan tillhör dessutom ingen organisation, den är en symbol för alla människors rätt att älska den man vill.

En överväldigande majoritet röstade för förslaget om regnbågsflaggan. Emgardsson reserverade sig mot beslutet.

Tar avstånd från händelsen

”Detta är är en horribel jämförelse som självklart inte KD står bakom. Vi har nu talat med personen och han har bett om ursäkt.”, säger Fredrik Hardt som är Kristdemokraternas pressekreterare i en kommentar till SVT.

Hardt valde snabbt att markera på Twitter att partiet tar avstånd från liknelsen. Och lite senare under tisdagen kom en ursäkt från Emgardsson.

– Beklagar djupt att jag använde den liknelsen och om jag har sårat någon.

Morgan Emgardsson kommenterar händelsen vidare här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer