– Det man inte behöver längre kan man ge vidare och då är vårt klädbibliotek det perfekta stället för att göra det, säger Anna Pettersson (till höger i bild). Hon och Helena Ringvall (till vänster) är initiativtagare till satsningen. Foto: Melker Blomberg/SVT

Nya klädbiblioteket i Köping lockar: ”De som hämtar kommer tillbaka för att ge”

Uppdaterad
Publicerad

En timme per vecka håller klädbiblioteket i Köping öppet för allmänheten. Och intresset både för att lämna och hämta kläder var stort medan SVT Nyheter träffade kvinnorna bakom projektet.

– Vi märker att de som hämtar kläder även kommer tillbaka för att ge, säger Anna Pettersson som är en av initiativtagarna.

Varje måndag mellan klockan tio och elva är klädbiblioteket i Köping öppet och folk kommer och går med jämna mellanrum tiden vi är där.

– När vi öppnade för två månader sedan var det som kallast i vinter. Då blev vinterjackorna en hit direkt, säger Anna Pettersson.

Hon jobbar som verksamhetschef på Hela Människan i Köping och tar tillsammans med Helena Ringvall från Svenska kyrkan hand om klädbiblioteket.

– Vi sorterar allt utifrån storlek och kön och vi har nu verkligen ett brett utbud på nästan allting. Vår- och sommarskor för barn skulle vi däremot kunna behöva några fler av, säger Anna Pettersson.

I klippet berättar Anna Pettersson om satsningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.