Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet berättar vaccinsamordnaren Jonas Ekström vilka västmanlänningar som erbjuds covid-19-vaccin först. Foto: Amanda Hemberg Lind/SVT/Frank Augstein/AP/TT

Klart för vaccinstart i Västmanland – de får första doserna

Uppdaterad
Publicerad

Vaccineringen mot covid-19 startar i Västmanland nu på söndag 27 december. Först i kön står personal och boende inom äldreomsorg och hemtjänst samt övrig sjukvårdspersonal.

– Vi står redo att sätta igång, säger Jonas Ekström, samordnare för vaccineringen i region Västmanland.

Sverige får en första leverans på cirka 10 000 doser den här veckan, därefter kommer cirka 80 000 doser i veckan att levereras.

27:e december levereras 200 doser till Västmanland som startar vaccineringen direkt. Datumet har varit osäkert fram till nu.

– Det har varit ett rörligt mål och prognosen har ändrats nästan från dag till dag, säger regionens vaccinsamordnare Jonas Ekström.

Äldre går först

Först på tur att vaccineras står äldre och personal på särskilda boenden och hemtjänst, sedan övrig hälso- och sjukvårdspersonal.

Därefter är det invånare 70 år eller äldre och riskgrupper som kommer att kallas. Övriga som inte har några riskfaktorer och är yngre får vänta.

När detta blir kommer region att återkomma om säger Jonas Ekström.

Stora leveranser dröjer

Mindre antal doser väntas kommande vecka och veckan därpå, i början av januari. 11 januari startar regionen större antal vaccinationer.

– Då kommer vi igång på allvar och får stabila leveranser, säger Jonas Ekström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet