Ny fisktrappa ska byggas med start i sommar Foto: Fredrik Björkholm/svt

Klart med fisktrappa i Västerås

Publicerad

Det är nu klart med en fisktrappa i Svartån i centrala Västerås. Mark- och miljödomstolen har gett klartecken till fisktrappan som ska byggas vid turbinbron i Vasaparken.

Dammen är det första hindret för fisk från Mälaren som går upp och leker i ån. Tanken med fiskvägen är att arter som gös och den hotade aspen ska hitta nya lekområden längre upp i ån.

–Det ska vara passerbart för alla arter är tanken, vi kallar det gärna för fauna passage, säger Gunilla Alm vattenvårdshandläggare på länsstyrelsen i Västmanland.

Det har under flera år funnits planer på en fisktrappa vid turbinbron och till sommaren hoppas man kunna dra igång arbetet.

Närområdet ska inte beröras

Tidigare har olika förslag på fiskvägar presenteras, men det har landat i en rak, sluttande konstruktion i den befintliga åfåran. Därmed kommer omkringliggande område inte att beröras av bygget.

– Det har visat sig från andra håll att fiskvägar fungerar bra och det som det också handlar om är att se till att det finns tillräckligt med vatten i ån och bra bottnar och strukturer i vattnet så rommen kan kläcka och ynglen kan växa upp på ett bra sätt, säger Gunilla Alm.

Första spadtaget beräknas kunna tas i samband med lågt vattenflöde i slutet av sommaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer