Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionstyrelsens ordförande Denise Norström (S) och kommunstyrelsens ordförande Staffan Jansson (S) håller pressträff i Vasaparken i Västerås Foto: Robert Gustavsson/SVT

Klart: Region Västmanland går in i samarbete runt flygplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen presenterade Socialdemokraterna i Region Västmanland och Västerås stad att de är nu överens om att hitta en gemensam lösning för flygplatsens framtid. Hur lösningen kommer se ut är inte klar än.

Enligt regionen siktar man på att ha en gemensam avsiktsförklaring framtagen under oktober.

Enligt regionen är flygplatsen viktig på flera sätt. Bland annat möjliggör den ett smidigt samarbetet mellan Västmanlands sjukhus Västerås och ambulansflyget.

Regionen menar också att flygplatsen är av betydelse ur samhällsskydds- och beredskapsperspektiv och att den kan gynna både regional utveckling och företagandet i länet.

Varför ska en skattebetalare i till exempel Fagersta betala för en flygplats i Västerås?

– För det här är också en regional flygplats för länet. Det såg vi i branden 2014. Vi ser en regional utveckling som vi har ansvar för. Där kan flygplatsen ha en ny roll som den kanske inte har idag, säger Denise Norström (S) regionstyrelsens ordförande i Västmanland.

Nystart 1 januari 2022

En arbetsgrupp av tjänstemän från regionen och staden är tillsatt och genomför nu en genomlysning av flygplatsen.

– Riktningen är klar, nu finns en majoritet för att respektera folkomröstningen. Nu gäller att hitta på vilket sätt för att få en långsiktighet. Jag hoppas att vi får fram ett konkret  förslag nu till hösten så att vi kan få en nystart den 1 januari 2022, säger Staffan Jansson (S) Kommunstyrelsens ordförande i Västerås.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommunstyrelsens ordförande i Västerås Staffan Jansson (S) svarar på kritik från oppositionen. Varför har flygplatsen saknat riktning sedan folkomröstningen? Foto: Christoffer Söderman/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framtiden för Västerås flygplats

Mer i ämnet