”Vi vill att regionen tar initiativ för att få köpa hälften av aktierna i kommunens flygplatsbolag”, säger Malin Gabrielsson (KD). Foto: Christoffer Söderman/SVT

M och KD vill att Region Västmanland köper halva kommunala flygplatsbolaget

Uppdaterad
Publicerad

Det är dags att Region Västmanland på allvar ger sig in i frågan om Västerås flygplats. Det menar Moderaterna och Kristdemokraterna som vill att regionen köper in sig i kommunens flygplatsbolag.

I motionen som de båda partierna lämnat till Regionfullmäktige menar de att Västerås flyglats spelar så stor roll både för sjukvården och den regionala utvecklingen med näringsliv och infrastruktur – frågor som Region Västmanland ansvarar för – att regionen borde gå in som delägare.

Men nu blir ju flygplatsen kvar ändå, det har ju kommunpolitikerna sagt. Varför då gå in med skattepengar från regionen?

– Det viktiga nu är ju att få en ro och en stabilitet, långsiktigt, för flygplatsen, säger KD:s Malin Gabrielsson.

I klippet ger också regionstyrelsens ordförande Denise Norström (S) sin syn på regionen som delägare i flygplatsen. – Det är ju något som kan vara möjligt, säger hon. Foto: Christoffer Söderaman/SVT

Ekonomin har varit en av de stora anledningarna till att partier i kommunen velat lägga ner verksamheten vid Västerås flygplats. Efter folkomröstningen, och beskedet att den blir kvar, startas nu ett arbete för att hitta nya vägar framåt.

Enligt SVT Västmanlands genomgång av landets flygplatser, skulle en variant med kommun och region som gemensamma ägare av flygplatsbolaget inte vara unik.

Hur aktuell den är i Västerås och Västmanland kan dock kommunstyrelsens ordförande Staffan Jansson (S) inte svara på i nuläget.

SVT förklarar: Statligt, privat eller gemensamt? Så ägs några av landets flygplatser

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.