Klart: Västerås kommun miljonsatsar på konstsnö

Publicerad

Västerås får ett konstsnöspår i vinter. Kommunen har beslutat att satsa runt 4,5 miljoner kronor på ett 2,5 km långt spår med konstsnö på Rocklunda. Från december ska längdskidåkare kunna börja åka i spåret som är tänkt att finnas kvar varje vinter under kommande år.

– På det här sättet säkerställer vi att västeråsarna kan åka längdskidor även snöfattiga vintrar. Ett konstsnöspår innebär kontinuitet och förlänger givetvis säsongen. Det här är positivt för såväl barn-, ungdoms- och elitverksamhet som för familjer och motionärer, säger Per Lithammer, nämndens ordförande.

Investeringen på cirka 4,5 miljoner kronor kommer att bestå i markarbete såsom breddning och rörläggning, inköp av kompressor, högtryckspump, belysning med mera. I mitten på december ska konstnöspåret vara klart och öppnas för allmänheten.

Tillgängliga för allmänheten

Konstsnöspåret är ett samarbete mellan Västerås stad och IFK Västerås, som även kommer att ha en ski park i anslutning till spåret. Konstsnöspåret och ski parken kommer att finnas tillgängliga även utanför träningstid för allmänheten.

Detta hoppas man bidrar till att familjer lättare får med sina barn ut i skidspåret.

– Det här ser vi givetvis som en viktig del i arbetet med att få fler ungdomar att vilja åka skidor i Västerås. Skidsporten har haft utmaningar i och med det milda vädret i den här delen av landet. Nu kommer det att finnas snö under hela säsongen och alla får tillgång till skidspår under skidsäsongen – inte bara de som har möjlighet att resa dit snön finns, säger Lars Ljung, strateg på kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer