• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: SVT

Klartecken för kameror på Bäckby torg

Publicerad

Efter år av kamp och besvikelse finns nu ett nytt beslut om kameraövervakning av Bäckby torg. Äntligen, känner många Bäckbybor.

– Jättebra, äntligen, säger Kamma Kulik och berättar att hon och hennes äldre vänner länge efterfrågat kameraövervakning på torget.

– Jag känner mig inte själv orolig men jag har många vänner som känner sig otrygga när de till exempel kommer ut från mötesplatsen i Bäckbyhuset, så jag tycker det här är bra. Jag fattar faktiskt inte varför det har tagit så lång tid att få till det här.

Evy Nord håller med.

– Är det något som händer så hoppas man ju att dom kommer på bild.

Långdragen kamp för kameror

Frågan om kameraövervakning på Bäckby torg är en riktigt långdragen historia. Redan 2010 fick Västerås tillstånd av länsstyrelsen att kameraövervaka torget men beslutet överklagades av Justitiekanslern (JK) som menade att allmänhetens intresse att inte vara övervakade övervägde de eventuella fördelar som en övervakning skulle ge. Det beslutet överklagades till förvaltningsrätten som gick på JK:s linje. Ärendet överklagades även till kammarrätten som dock inte beviljade prövningstillstånd.

Ny lag öppnade för ny ansökan

Den 1 juli 2013 trädde en ny kameraövervakningslag i kraft och den gjorde det till viss del lättare att få tillstånd att övervaka även allmänna platser ditt allmänheten har tillträde. Detta för att den nya lagen tydligare angav att förebyggande av brott kunde vara en skälig anledning att tillåta övervakning. Nu ligger också överklagandemöjligheten hos Datainspektionen istället för Justitiekanslern.

– När lagen ändrades beslutade vi oss för att pröva med en ny ansökan, berättar Per-Olof Rask som arbetar med brottsförebyggande frågor i Västerås kommun.

– Kameror har ju efterfrågats av många Bäckbybor under lång tid och syftet med kamerorna är att förebygga brott och öka känslan av trygghet i området.

Montering tidigast om två månader

Tidigast om två månader kan uppsättning av de 6 kamerorna ske, berättar Per-Olof Rask, men innan dess är det en rad frågor som måste lösas. Mimer som också fått tillstånd att övervaka sina parkeringar har kontaktat kommunen för att eventuellt få till ett samarbete kring övervakningen. I Mimers fall måste man också göra en offentlig upphandling då det handlar om många fler kameror.

Risk att även detta beslut överklagas

Datainspektionen som granskar länsstyrelsernas beslut om kameraövervakning har begärt ut handlingarna kring Bäckby torg för granskning. De har nu tre veckor på sig att fatta beslut om ett eventuellt överklagande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.