En teknisk undersökning gjordes på platsen i Skultuna där mannen i 30-årsåldern sköts av polis, efter att en hotfull situation uppstått. Foto: Fredrik Samuelson/SVT

Larmade innan han sköts i Skultuna: ”Tänker knivmörda någon snart”

Uppdaterad
Publicerad

Mannen i Skultuna hotade att skada någon. När polis kom till platsen gick han fram med en kniv – och sköts av polisen. Nu åtalas han.

Mannen, som är i 30-årsåldern, åtalas för grovt hot mot tjänsteman efter ett polisingripande den 20 mars i Skultuna utanför Västerås.

Enligt åtalet ska polis ha tillkallats efter att mannen ”ringt ett larmsamtal och sagt att han hade för avsikt att skada någon med kniv”.

– Hej. Jag tänker knivmörda någon snart, sa mannen enligt åtalet i samtalet med SOS Alarm.

Höll kniv med höjd arm

När polisen kom till platsen ska mannen ”i rask takt” ha gått mot en polisman och med höjd arm hållit en kniv riktad mot honom.

– Det handlar om ett avstånd på högst några meter, säger Susanne Cermenius, åklagare.

Polisen avlossade två skott mot mannen som träffade i buken och han vårdades på sjukhus efter händelsen. Samtidigt utreds polisen enligt rutin.

Mannen har varken erkänt eller förnekat brott, enligt åtalet som på onsdagen kom in till Västmanlands tingsrätt. Som bevisning har åklagaren bland annat tagit med tre poliser som vittnen.

– Med anledning av hans mående kommer jag yrka på att det genomförs en rättspsykiatrisk undersökning, säger Susanne Cermenius.

Hans advokat Cathrine Örte säger:

– Min klient har aldrig haft för avsikt att vare sig skada eller utsätta någon för ett allvarligt menat hot. Min klient lider sedan en längre tid av psykisk ohälsa och minns enbart delar av händelseförloppet. Han mår dåligt och ångrar sitt agerande.

Knivbeväpnad man skjuten av polis utanför Västerås

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör SVT:s reporter på plats i Skultuna efter att en man i 30-årsåldern sköts av polis. Foto: Fredrik Samuelson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.