Arkivbild. Hunden på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: TT

Kolsva-vargen dödade hans hund – får ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen ger ersättning till en person i Kolsva vars hund dödats av en varg. Han ersätts med 20.000 kronor.

Det var i juni, på nationaldagen, som dvärgpudeln Kia var på gården utanför sitt hem i Kolsva. När plötsligt en varg dök upp inte mer än tio meter bort.

– Då sprang Kia fram för att möta upp. Hon brukade alltid möta upp för att bekanta sig och leka med andra. Då högg vargen direkt, säger Lars Andersson, Kias husse.

Kolsvavargen

Det hela gick väldigt fort och efter att vargen gått till attack så stack den snabbt iväg.

– Det hördes ett skall och sen ett dödsskri från Kia. Det kan inte ha tagit mer än tio sekunder innan vargen hade stuckit igen, säger Lars Andersson.

En familjemedlem som gått bort

Lars Anderssons fru var med på gården när det hände och stod öga mot öga med vargen.

– Hon är rätt skakad, fast det är mer än en månad sen. Det är obehagligt i Kolsva just nu, man hör folk som ser vargen varje dag, säger han.

LÄS MER: Här är vargen som sprider skräck i Kolsva

– Det är som en familjemedlem som har gått bort så det är klart att det är sorgligt, avslutar Lars Andersson.

Skall ersättas

Länsstyrelsen i Västmnalands län har nu beslutat om att ge ersättning till Lars Andersson. Han ersätts med 20.000 kronor.

I fredas beslutade Länsstyrelsen också om skyddsjakt efter varg i Kolsva och man tror att det är samma varg som dödade Kia.

LÄS MER: Orädd varg i Kolsva får skjutas

Länsstyrelsen gör bedömningen att vargens närvaro påverkar en stor andel av befolkningen i området på ett negativt sätt och att vargen generar långvarig rädsla och oro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kolsvavargen

Mer i ämnet