Joakim Nyman fångade Kolsva-vargen på bild tidigt på lördagsmorgonen. Foto: Joakim Nyman

Kolsva-vargen har synts till på nytt

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagsmorgonen fick Länsstyrelsen in flera rapporter om att den närgångna varg, som har dödat husdjur i Kolsva, på nytt har synts till i området.

Länsstyrelsen beslutade om skyddsjakt på vargen efter att den spridit oro i Kolsva under en period. Bland annat har den gått nära barn i trädgårdar, och dödat katter och hundar.

Tidigare i veckan kom beskedet att jakten låg nere eftersom vargen inte hade setts till på över en vecka. Men nu är den alltså i farten igen.

– Under morgonen idag har vi fått in ett antal rapporter från samma område som tidigare, säger vilthandläggare Sofia Sollenberg.

LÄS MER: Beslut att skjuta Kolsva-vargen väcker reaktioner

Det här innebär att Länsstyrelsen under torsdagen har gjort ett nytt försök att skjuta vargen – utan att lyckas.

Varför är det så svårt?

– Framför allt för att det är barmark. Man jagar oftast varg på vintern när det är snö. Det är svårt även då, säger Sofia Sollenberg.

Bara några dagar kvar

Skyddsjakten får pågå till den 15 augusti. Det är oklart vad som händer om man inte har hunnit skjuta vargen innan dess.

Kan det bli aktuellt att förlänga jakten?

– Ja, det är ett möjligt scenario, säger Sofia Sollenberg.

LÄS MER: Kolsva-vargen dödade hans hund – nu får han ersättning

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kolsvavargen

Mer i ämnet