Ovanligt högt tryck på förskoleplatser nu, men prognosen säger att det kommer födas färre barn i Norberg framöver. – Men det kan ju också bli så att inflyttningen gör att det kommer fler barn, så det är svårberäknat, säger Johanna Odö (S), kommunalråd. Foto: Audrey Erath/SVT

Kommunalrådet om förskolebehovet i Norberg: ”Det är svårberäknat”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu är det ett oväntat högt söktryck på förskoleplatser i Norberg, framförallt på grund av många inflyttningar till kommunen. Men hur det kommer se ut framöver är mer svårberäknat enligt kommunalrådet Johanna Odö.

Att kommunen överraskades av ett högt söktryck på förskoleplatser i somras beror främst på att inflyttningarna är svårare att förutse. En del av de inflyttade är hemvändande Norbergare, medan andra är nyanlända som via Migrationsverket flyttat till lägenheter i kommunen.

Har ni inte kunnat ha framförhållnings där i att vetat hur många nyanlända med barn som kommer flytta hit?

– Nej det har vi inte kunnat haft. Vi har ju privata hyresvärdar som hyr ut lägenheter, både till Migrationsverket och till privata personer. Det är ett fritt val att flytta till Norberg och vi är så klart glada om de vill göra det. Men det har varit svårt att greppa, en del familjer har väldigt många barn, en del har färre, så det har varit svårt för oss att göra de beräkningarna, både i skolan och förskolan, säger Johanna Odö (S), kommunalråd.   

I videon: ”Det är angenäma bekymmer för oss, men något som vi jobbar med” – hör vilka planer det finns på ytterligare förskoleplatser i Norberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.