”I det här utrymmet kommer det bli ett målarrum”. Sarah Kantojärvi, rektor för förskolan i Norberg, visar runt i lokalerna som nu ska ställas i ordning för att bli den nya avdelningen Ekorren. Foto: Audrey Erath/SVT

Ovanligt lång kö till förskoleplats i Norberg – nu öppnar Ekorren

Publicerad

20 barn i kö – i somras stod det klart att det fanns ett ovanligt stort behov av förskoleplats i Norberg. För att klara det lagstadgade kravet på förskoleplats inom fyra månader fattade kommunen beslut om att öppna en helt ny avdelning. Den 25 oktober slår Ekorren upp portarna för att kunna ta emot cirka 17 barn.

Den nya avdelningen ligger i källarplanet på förskolan Tallen i Kärrgruvan som har cirka 80 barn totalt. I lokalerna finns idag bland annat ett förskolebibliotek som kommer bli kvar, medan ett konferensrum och ett personalutrymme kommer att få flytta uppåt i huset för att ge plats åt Ekorren.

– För att det ska bli så bra som möjligt kommer en befintlig förskollärare och befintliga barnskötare att starta upp avdelningen. Det innebär att vi behöver rekrytera ny personal till de andra avdelningarna, men det blir inte lika sårbart i och med att det redan finns en kärna av personal i den verksamheten, säger Sarah Kantojärvi, rektor för förskolan i Norberg. 

Ekorren öppnar eftersom det var ovanligt många barn i kö i somras, så hur permanent kommer den här avdelningen att bli?

– Det är lite oklart, men jag har jättesvårt att se att den skulle stängas inom en rimlig framtid när vi ser ett ökat behov. Kön fortsätter växa så vi behöver våra avdelningar.

I videon: ”Det blev snabba bud” – häng med på rundvandring i lokalerna där nya avdelningen ska öppna. 

Ett blivande kapprum som ska ställas i ordning till öppningen den 25 oktober. Foto: Audrey Erath/SVT

Förskoleplats inom fyra månader

Sveriges kommuner är enligt skollagen skyldiga att erbjuda förskoleplats inom fyra månader. Begreppet platsgaranti används ofta av de kommuner som frivilligt valt att erbjuda plats snabbare än vad lagen kräver. I Västmanland är Fagersta den enda kommunen som frivilligt beslutat att erbjuda plats på förskola inom tre månader istället för lagkravets fyra månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.