”Hade jag inte varit härifrån så hade jag inte kunnat tacka ja till jobbet.” Kön till förskolan i Norberg är ovanligt lång och i väntan på plats åt sonen får hemvändande Albin hjälp av anhöriga så gott det går. Foto: Audrey Erath/SVT

Hemvändande Albin har jobb – men ingen förskoleplats åt sonen

Publicerad

Efter en separation valde Albin Westring att flytta tillbaka till Norberg med sin son efter några år i Fellingsbro. Jobb och bostad löste sig snabbt, men förskoleplats till sonen kan dröja – i värsta fall flera månader – på grund av högt söktryck. 

– Det förväntade jag mig inte i Norberg, säger han.

Norbergs kommun tillämpar platsgaranti på förskola inom fyra månader, i enlighet med skollagen. Hittills har Albin väntat en månad på besked, men fått veta att det kan dröja eftersom det är många barn i kö. Eftersom han kunde börja på sitt nya jobb omgående får han tills vidare försöka lösa situationen med hjälp av anhöriga då han är ensamstående.

– Och går inte det får man ju ta ut föräldaledighet. Men helst vill man ju jobba, speciellt nu när jobbet är nytt. Fyra månader är en lång tid att vänta, kommentarer han situationen. 

– Man borde ha någon slags marginal, säger Albin.

I klippet svarar kommunalrådet Johanna Odö på varför det är svårt med marginaler inom förskolan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.