Staffan Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Västerås. Foto: Daniel Brodén/SVT

Kommunalrådet fördömer skolrånet i Västerås: ”Skolmiljön ska vara trygg och säker”

Uppdaterad
Publicerad

Västerås stads ordförande i kommunstyrelsen, Staffan Jansson (S), fördömer rånet mot skolelever på Rudbeckianska gymnasiet.

– Jag fördömer såklart alla typer av brott. Skolmiljön ska vara trygg och säker för elever och personal, och vi gör allt vi kan för att säkerställa att den är det, säger Staffan Jansson.

I ett skriftligt svar från Västerås stads politiska ledning och polisens ledning i Västerås på rånet mot en skolklass på Rudbeckianska gymnasiet säger man att det förebyggande trygghetsarbetet måste fortgå.

– Tillsammans med Polismyndigheten arbetar vi för att förebygga att brott sker och samverka när brott görs för att kunna lagföra personer som agerar kriminellt, säger Staffan Jansson.

Datorerna spärrade

I pressmeddelandet skriver man att alla datorer som används på Västerås stads gymnasieskolor är låsta mot Västerås Stad och har krypterade hårddiskar. Det krävs också en unik inloggning. Vid en stöld som den igår, går det inte att koppla upp datorn mot nät eller Internet.

Vidare skriver de att om de som kom över skoldatorerna av någon anledning har tillgång till en elevs inloggning så går datorn att spåra efter inloggning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.