Rån mot skolklass i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Rudbeckianska gymnasiet i Västerås utsattes för ett rån mitt under en pågående lektion på måndagen. Rånarna tvingade till sig skoldatorer och försökte sedan ta en bil från en person när de flydde.

– Många elever är skärrade och upprörda för att blivit utsatta för det här, säger skolans rektor Henrik Pettersson.

Enligt skolans rektor Henrik Petterson har flera gärningspersoner gått in under en pågende lektion och därefter fått med sig elevernas skoldatorer.

Det finns inga uppgifter om några fysiska personskador.

– Någon form av kniv har varit inblandad. Krisgruppen är inkopplad och vårdnadshavare är underrättade, säger Henrik Pettersson.

Polisen söker efter gärningspersonerna och håller på att skapa sig en bild av vad som hänt.

– Vi utreder ärendet för fullt och har en pågående sökinsats efter personerna. Mer än så kan jag inte gå in på i nuläget, säger Tobias Ahlén, presstalesperson hos polisen.

När SVT var på plats hördes eleverna om händelsen av polisen. Eleverna har fått gå hem för dagen.

Försökte tvinga till sig en bil

När SVT pratar med polisen vid 18-tiden har de en mer klar bild av vad som hänt och bekräftar att rånarna fick med sig ett antal datorer från rånet. Men under flykten gjorde de sig skyldiga till fler brott berättar Tobias Ahlén, presstalesperson RLC Mitt till SVT.

– När rånarna skulle fly från skolan så försökte de tvinga till sig en personbil i höjd med domkyrkan, säger Tobias Ahlén, presstalesperson RLC Mitt.

Enligt polisen så satt en person i bilen och två andra försökte avbryta rånarna från att ta bilen. En av personerna, en man i 40-årsåldern, sprang efter gärningspersonerna, men blev då misshandlad. 

En förundersökning gällande rån, grovt försökt till tillgrepp av fortskaffningsmedel och misshandel är inledd.

Polisen har ingen frihetsberövad.

Vid 16-tiden hotades personal på en elektronikbutik på Erikslund med ett tillhygge. Polisen gör inga kopplingar mellan händelserna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.