Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Christopher Åberg, tillförordnad VA- och fastighetschef i Skinnskatteberg, berätta hur det kunde gå så fel. Foto: Ulrika Westerberg/SVT

Kommunen grävde fel – väg riskerar att rasa i Skinnskatteberg

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket har stoppat grävarbetet för den nya vattenledningen i centrala Skinnskatteberg. Något som P4 Västmanland vad först med att berätta. Kommunen har grävt för branta schaktväggar och det finns risk att vägen rasar. Tillförordnad VA- och fastighetschef Christopher Åberg sammanfattar det som klantigt:

– Ja, det är väl en enkel och korrekt beskrivning.

Det var i onsdags förra veckan som Arbetsmiljöverket gjorde en oannonserad inspektion på platsen och såg att kommunen grävt raka schaktväggar längs Bergslagsvägen istället för sluttande. I och med att tunga fordon trafikerar vägen och det orsakar vibrationer, såg Arbetsmiljöverket en rasrisk och beslutade att omedelbart stoppa arbetet.

– Normalt handlar det om 45 graders lutning på en slänt. Här hade man i princip grävt lodrätt på vissa delar plus att en person befann sig i schaktet, säger Anna-Carin Nordlund, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

VA-soppan i Skinnskatteberg

– I och med att dom gör den bedömningen tar vi det på största allvar, säger Christopher Åberg.

Enligt Arbetsmiljöverket hade kommunen inte heller gjort någon geotekniskt undersökning av jordarterna på platsen innan arbetet påbörjades.

– Man behöver se över jord, sand och lera och vilka risker det kan innebära med till exempel trycket på vägen. Speciellt när det i området har regnat extremt mycket, förklarar Anna-Carin Nordlund.

En geoteknisk undersökning är beställd av kommunen. I väntan på den är vägen avstängd för tung trafik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VA-soppan i Skinnskatteberg

Mer i ämnet