Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommunens nya krav på Skultunatippen: ”Nu är det dags att städa upp efter sig” Foto: Privat / SVT

Kommunens nya krav på Skultunatippen: ”Nu är det dags att städa upp efter sig”

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen klubbade miljö- och konsumentnämnden i Västerås ett nytt beslut om att det kritiserade företaget bakom avfallsanläggningen i Skultuna måste transportera bort alla sopor och ska stå för hela notan själva. Senast den 15 maj vill kommunen att avfallet ska ha rensats bort.

Eftersom NM trading och Transport AB begärdes i konkurs i oktober så är det konkursboet som nu blir ålagda att transportera bort allt avfall på tippen i Skultuna.

– Det är de som har fört dit avfallet. Kommunen ska inte behöva ta på sig ett ansvar att sanera upp det här. Utan det ska företaget står för och i det här läget konkursboet, säger Anna Thunell (MP), ordförande i miljö- och konsumentnämnden.

Förutom att lägga ansvaret på konkursboet så vill kommunen också ha insyn för att säkerställa att rensningen kommer ske på ett miljösäkert sätt. Till exempel ska kommunen bekräfta var avfallet skall tas emot någonstans.

– Vi kommer ha kontroll över hela kedjan vilket jag tycker känns väldigt tryggt. Vi har än så länge inte fått in några synpunkter från konkursförvaltaren. Så jag förväntar mig att det här kommer att genomföras, säger Anna Thunell.

Hör mer om beslutet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Avfallsanläggningen i Skultuna

Mer i ämnet