Planen: Kommunhuset i Norberg ska renoveras

Uppdaterad
Publicerad

Kommunhuset i Norberg från 1958 ska renoveras. Planen är att allt ska vara klart i december 2023 och prislappen landar på 42 miljoner.

– Det är befogade pengar, säger Johanna Odö (S), kommunalråd.

En förstudie har genomförts kring renoveringen av ett externt konsultbolag, där ett koncept för ansiktslyftet tagits fram i tre punkter – välkomnande, inkluderande och hållbarhet. Själva byggkostnaderna är beräknade till 38 miljoner, men hela renoveringen beräknas till 42 miljoner.

– Det är plus minus 20 procent eftersom världsläget gör det svårt att veta exakta priser och tillgång på material, säger Johanna Odö (S).

Grunden: Vill behålla PKC i Norberg

En förändring är att PKC, polisens kontaktcenter, kommer att flytta från entréplanet för att istället hyra ett helt våningsplan två trappor upp. För några år sedan var det på tapeten att PKC skulle flytta sin verksamhet till Fagersta istället för att få bättre lokaler, men kommunen kämpade för att hålla kvar en stor arbetsgivare i Norberg. 

– Grunden till den här renoveringen är att vi vill behålla PKC i Norberg och de behöver ha modernare lokaler och en bättre arbetsmiljö, säger Johanna Odö.

Själva renoveringen av PKC:s nya lokaler bekostar de själva, medan kommunen bekostar renovering av till exempel fönster.

Den 2 maj ska kommunfullmäktige ta ställning till ett inriktningbeslut kring kommunhusets renovering. Först därefter kan kommunen gå vidare med upphandling och plan för hur verksamheterna ska evakueras under renoveringstiden. 

I klippet: ”Blir ett mer personligt mottagande” – det här är renoveringsplanen för kommunhuset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.