Följ med på rundvandring i Fagerstas nya kommunhus, där brukets historia fått en framträdande roll. Foto: Audrey Erath/SVT

Flyttlasset har gått – så ser det ut i Fagerstas nya kommunhus

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren har flyttlasset gått för Fagerstas kommunapparat – från höghusen på Norbergsvägen till Norra station och Brukskontoret.

SVT fick en rundvandring i det nya kommunhuset, där brukets historia fått en framträdande roll.

Allt är ännu inte i ordning, i foajén står det fortfarande stegar, kartonger och nedskruvad armatur. Men det är i så pass ordning inne på Brukskontoret att de tjänstemän som inte har semester eller jobbar hemifrån numera har sin arbetsplats i det nya kommunhuset.

– Det känns som att man fått jättemånga nya arbetskollegor nu, som man inte har sett förut, därför att de kanske suttit på Norbergsvägen 21 förut, i det andra huset. Då har man inte sammanstrålat tidigare, men det gör man ju nu på ett annat sätt, säger Ingmarie Westling Gustavsson, kommunens HR-chef, som visar runt.

Fagerstas HR-chef Ingmarie Westling Gustavsson framför en av fyra väggmålningar av Norbergskonstnären Nils Öst från 1939 som visar arbetsmoment i brukets verkstäder. Foto: Audrey Erath/SVT

Inne på Brukskontoret kommer cirka 120 personer jobba, medan cirka 25 personer har sin arbetsplats inne på Norra station, ett stenkast därifrån.

Kritiserad flytt

Flytten har varit omdebatterad i Fagersta och kritiserad av den politiska oppositionen, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna. Kritiken har framförallt handlat om själva affären kring flytten; att kommunen först köpte Norra station och Brukskontoret, sålde dem till ett fastighetsbolag och sedan skrev på ett avtal som hyresgäst på 25 år. Majoriteten menade att upplägget var den bästa lösningen, istället för att göra investeringar i fastigheterna i egen regi.

Vänsterpartiet försökte stoppa flytten, bland annat genom att få till en kommunal folkomröstning i frågan. Det blev dock ingen sådan, eftersom namninsamlingen saknade tillräckligt många underskrifter.

Vad kostnaden för hela flytten landar på är ännu inte sammanställt.

I klippet får du följa med på en rundvandring i det nya kommunhuset. 

Gemensamt kök för all personal i nya kommunhuset. Foto: Audrey Erath/SVT
Gemensam matsal på ett utav våningsplanen. Foto: Audrey Erath/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.