Foto: Melker Blomberg/SVT

Vänsterpartiet i regionen ville införa gratis mensskydd – förslaget röstades ner

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om gratis mensskydd har varit uppe på den politiska agendan i Västmanland. 2019 lämnade vänsterpartiet i regionen in en motion där man önskade se en försöksverksamhet med gratis mensskydd för tjejer upp till 23 år. Förslaget fick avslag med kraftig majoritet.

I motionen, som avslogs med kraftig majoritet, föreslogs en försöksverksamhet med kostnadsfria mensskydd för tjejer upp till och med 23 år på någon av länets ungdomsmottagningar. Om verksamheten sedan föll väl ut, skulle den implementeras i hela länet.

I regionstyrelsens yttrande till motionen om gratis mensskydd står att regionens verksamhet ska handla om åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och skador. Där står också att det idag inte finns forskning som visar att gratis mensskydd förhindrar sjukdom eller hälsa.

I klippet berättar Hedi-Maria Wallinder (V) om varför hon tycker att mensskydd borde vara gratis för unga tjejer

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.