Konstsnö för en miljon

Uppdaterad
Publicerad

Med en dryg vecka kvar till Engelbrektsloppet saknas det fortfarande runt 14 kilometer spår. Nu hoppas arrangörerna på vädrets makter och konstsnö för drygt en miljon kronor.

– Att ställa in loppet var aldrig aktuellt, det här måste vi bara lösa, säger Lars Holm som är tävlingsledare för Engelbrektsloppet.

Runt Klackberg i Norberg pågår arbetet med att producera konstsnö och köra ut den i det som ska bli spår. Sedan ska pistmaskinen göra sitt.

– Det ser rätt bra ut just nu, säger Lars Holm, ett par grader kallt och så ska det visst även vara i helgen, fortsätter han.

Lite kyla räddar spåren

Förhoppningen är att snön ska lägga sig under de kalla dagarna. Blir det ett par varma dagar i veckan kan snön ändå ligga kvar.

– Konstsnö klarar värme och regn bättre än naturlig snö, säger Lars Holm.

Ska få snö från Romme

De egna snökanonerna kommer inte klara av att producera så mycket snö som behövs, men enligt Lars Holm har man en dialog med Romme Alpin.

– Håller bara kylan i sig så de kan göra tillräckliga mängder, så har de lovat oss snö, säger han.

”Publik sträcka”

Idag finns runt 3 kilometer åkbara spår färdiga. Ytterliga 14 kilometer ska läggas. Den nya sträckningen för Engelbrektsloppet blir en 17-kilometersslinga som ska köras tre varv.

– Det kommer bli väldigt publikt, säger Lars Holm, står man på torget i Norberg kommer man se skidåkare hela tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.