Branden i en industribyggnad i Västerås orsakade stora avspärrningar och tågstopp. Foto: Mimmi Sundberg/SVT

Kraftig brand i industrilokal i Västerås – risk för explosioner

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter midnatt natten mot tisdagen bröt en kraftig brand ut i en industrilokal på Bäckby i Västerås. Branden orsakade kraftig rökutveckling och räddningstjänsten uppmanade alla som befann sig i området att stänga dörrar, fönster och ventilation.

– Räddningstjänsten arbetar på platsen och kommer göra så resten av natten vad det verkar. Den ska vara helt övertänd den här industrilokalen, sa Andreas Örth, RLC-befäl vid polisen strax innan klockan 02.

Det finns inga uppgifter om att någon ska ha skadats i samband med branden, men på grund av den kraftiga rökutvecklingen gick räddningstjänsten ut med ett viktigt meddelande till allmänheten, VMA, och uppmanade boende i området stänga all ventilation under natten.

Gasflaskor i lokalen

Polisen bistod räddningstjänsten på plats och stora avspärrningar upprättades då det kunde misstänkas att det fanns någon form av gasflaskor i lokalen, något som under förmiddagen bekräftades för SVT.

Det är ännu oklart hur branden ska ha startat och polisen har inlett en förundersökning om grov mordbrand.

Brunnit ut

Vid halv sex på tisdagsmorgonen berättade Joakim Lans, inre befäl på Räddsam Mälardalen, att man hade två man kvar på platsen för att hålla koll och bevaka avspärrningarna.

– Det har brunnit ut det som ska brinna, sa Joakim Lans.

Men byggnaden kan inte undersökas förrän explosionsrisken bedöms bara över.

– Det kommer ta bra många timmar, oftast säger man 24 timmar innan det är säkert.

Branden har även orsakat stopp i tågtrafiken västerut från Västerås.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.