Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jan Smedjegård, smittskyddsläkare, region Västmanland. Foto: SVT

Kraftig ökning av covid-19 i Västmanland bland unga

Uppdaterad
Publicerad

Sedan måndag har 65 nya fall av covid-19 konstaterats i länet, enligt Region Västmanland. Enligt smittsskyddsläkare Jan Smedjegård handlar det främst om unga och ishockeyspelare.

Enligt regionen har de flesta av fallen förekommit i skolor, främst på gymnasie- och högskolenivå, samt inom idrottslag. Det har förkommit fall i olika delar av länet, med flertalet i Västerås och Köping.

– Nu behöver vi gemensamt ta krafttag for att stoppa smittspridningen, säger Jan Smedjegård, smittskyddsläkare, i ett pressmeddelande.

Stanna hemma vid sjukdom

Han uppmanar alla att fortsätta följa råden om att hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid sjukdom  – även om det rör sig om milda symptom.

– Det är bra att personer med symptom testar sig. Då kan vi identifiera sjukdomsfall, smittspåra och på så sätt bryta smittkedjor, säger Jan Smedjegård.

Smittskyddsläkare ser gärna att den som har möjlighet att jobba hemma gör det. Han säger också att den som kan ta sig till skola eller jobb utan kollektivtrafik bör göra det.

– Så att de som inte har något val kan nyttja kollektivtrafiken på ett säkert sätt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer