Foto: SVT

Kräver rot-avdrag till alla

Uppdaterad
Publicerad

Rot-avdragen, alltså skattereduktion för renovering av sitt hem, fortsätter att öka. Men det är bara de som äger sin bostad som kan utnyttja avdraget. Något som Hyresgästföreningen är kritiska till.

– Vi tycker att det är orimligt att man bara kan göra rot-avdrag för villor, ägda hem och bostadsrätter, men inte för hyresrätter, säger Johan Lindahl, Hyresgästföreningen Aros-Gävle.

Rot-avdraget infördes i dess nuvarande form år 2009 för att bland annat få bort svartjobben inom hanverks- och byggbranschen.

Sedan dess har rot-avdragen ökat och siffror från Statistiska cebtralbyrån, som Hyresgästföreningen sammanställt, visar att det i Västmanland betalades ut runt 359 miljoner kronor i rot-avdrag under 2014.

En ökning med cirka 30 miljoner jämfört med 2013. Men det är inte alla som kan använda sig av rot-avdraget. Bara den som äger sin villa, bostadsrätt eller sitt fritidshus.

Stort renoveringsbehov

– Renoveringsbehoven finns överallt, i hela bostadsbeståndet. Många bostäder är byggda under 60- och 70-talet, och i de bostäderna finns det ett enormt behov av upprustning, säger Johan Lindahl.

Förutom att hyresgästen själv ska kunna utnyttja rot-avdraget, vill Hyresgästföreningen också att hyresvärdarna, ska kunna få använda sig av rot-avdrag. På så sätt skulle till exempel stamrenoveringar inte behöva resultera i kraftiga hyreshöjningar.

Hyresgästföreningen hoppas nu att den nya regeringen ska se över frågan.
– Vi har stora förhoppningar eftersom den nya regeringen uttryckt att de vill se detta, säger Johan Lindahl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer