En man riskerade att bli uppsagd för kränkningar och sexuella utspel men fick tio dagars indragen lön. Foto: SVT

Kriminalvårdsanställd ofredade kvinnliga kollegor

Uppdaterad
Publicerad

En man anställd på Salbergaanstalten har förlorat tio dagars lön efter att han funnits skyldig till sexuella närmanden och kränkningar av kollegor.

En anställd man på Salberga anstalten i Sala har fått tio dagars löneavdrag av kriminalvårdens personalansvarsnämnd. Detta är en följd av att ansvarsnämnden kartlagt att den offentliganställde mannen gjort sig skyldig till upprepade sexuella ofredanden och kränkningar av fyra av hans kvinnliga kollegor.

Verbala och fysiska kränkningar

Mannen har både verbalt och fysiskt kränk medarbetarna dels genom att kommentera deras utseende och dels genom att tvinga sig på kvinnorna fysiskt trots att de med både med ord och handling visat att de inte ville. Mannen ska dessutom ha gjort uttalande med sexuell innebörd till kvinnorna.

Övervägde uppsägning

Personalansvarsnämnden anser att mannen grovt åsidosatt sina skyldigheter som kriminalvårdsanställd och menar att nämnden övervägt att avsluta mannens anställning som följd. Straffet blev tio dagars löneavdrag och en varning om att fortsatt misskötsamhet kan påverka mannens anställning i Kriminalvården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.