Förra årets torka slog hårt mot skördarna i landet, så även i Västmanland. Foto: Jenny Berggren/SVT

Krisstöd till västmanländska lantbrukare efter förra årets extremtorka

Publicerad

Extremtorkan förra sommaren slog hårt mot Sveriges bönder. Så även för lantbruken i Västmanland. Nu har 660 av dem ansökt om krisstöd från staten.

Efter förra årets extrema torka sökte närmare 25 000 lantbrukare krisstöd från staten. I Västmanland sökte 660 lantbrukare stöd för inkomstbortfall.

Torkan blev dyr

Total beräknades torkan i fjol kosta det svenska lantbruket cirka 10 miljarder kronor i inkomstbortfall. Flest ansökningar inkom från södra Sverige, men 660 västmanländska bönder har alltså ansökt. Det skriver Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) i ett pressmeddelande.

– Många av våra medlemmar är hårt ekonomiskt pressade efter fjolåret. Krisstödet täcker cirka 15 procent av de totala effekterna, men det är viktigt och bra att regeringen agerade så snabbt i krisen och stöttar den svenska livsmedelsproduktionen, säger LRF:s förbundsordförande Palle Borgström.

1,5 miljarder i ersättning

Redan i höstas betalades en del av det statliga stödet ut för lantbruk som sökte då. Då fördelades cirka 400 miljoner kronor ut. Resterande pengar för de som nu ansökt ska betalas ut nu i juli. Totalt är det 1,5 miljarder kronor som ska betalas ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer