Foto: TT/genrebild

Kritiserat demensboende i Västerås ska avvecklas

Publicerad

Demensboendet Rösegården i Västerås har fått skarp kritik bland annat när det gäller bemanningen. Två anställda ska ha haft ansvar för över 52 demenssjuka nattetid.

Sedan i juni drivs dock demensboendet av kommunen. Anledningen är att den tidigare vårdgivaren fick avslag på att fortsätta bedriva verksamhet. Förutom bemanningsbrister så fanns det även brister i boendets lokaler, flera rum har nämligen inte tillgång till egen toalett eller dusch.

Efter att kommunen tagit över boendet har Inspektionen för vård och omsorg, IVO, nu genomfört en ny tillsyn. Myndigheten konstaterar att lokalerna fortfarande är bristfälliga men att IVO inte behöver vidta några ytterligare åtgärder eftersom kommunen planerar att avveckla boendet 2021.

För att komma tillrätta med bristerna innan dess har det sedan i juli varit intagningsstopp på boendet. Enligt kommunen innebär detta att färre bor på Rösegården och att ytorna därför kan användas på ett bättre sätt. När det gäller bemanningen så har antalet personal under natten utökats till tre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.