Sara Bäckman, en av Västmanlands länsmuseums byggnadsantikvarier, på väg ut för att inventera byggnader och miljöer i Hallstahammar. Foto: Lotta Wederus

Kulturhistoriska byggnader kartläggs

Publicerad

Arbetet med att inventera byggnader och miljöer i Hallstahammar har pågått sedan 2014.

– Vi vill kartlägga miljöer och byggnader som är av särskilt intresse när det kommer till att berätta någonting om bygdens historia, säger Emma Karp som är byggnadsantikvarie vid Västmanlands läns museum.

Det kan handla om en hur livet såg ut i en arbetarbostad, eller om hur jordbruk bedrevs. Kartläggningen är ett samarbete mellan Hallstahammars kommun, länsmuseet, och länsstyrelsen och ska bli underlag för kommunens kulturmiljöprogram.

– Det ger ett mervärde att få ett historiskt samband och en kunskap om hur platsen där man bor har utvecklats.

Emma Karp menar också att kartläggningen är viktig i en tid då det är högt tryck på förändring och på att bygga nytt.

– Då behöver man ett underlag för vad de byggnader och miljöer som redan finns betyder, säger hon.

Nu under sommaren kommer byggnadsantikvarierna att röra sig i Svedvi, Berg och Bärsta. Inventeringen sker genom fotografering på plats och under året ska kartläggningen avslutas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.