Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Thomas Ljungqvist gillar inte vad sekelskifteshuset granne med honom ska ersättas av. – Det blir som att dra ner en rullgardin i området, säger han. Foto: Jenny Berggren/SVT

Upprört när gamla hus i Tunadal i Köping ska rivas

Uppdaterad
Publicerad

Samhällsbyggnadsnämndens beslut att låta riva och ersätta två fastigheter från början av 1900-talet på Tunadal har väckt uppmärksamhet i Köping.
– Det är ju nästan de sista från ett helt stort område. Många är oroliga att rivningshysterin ska sätta igång igen, säger Thomas Ljungqvist, en av grannarna som överklagat besluten.

Den byggherre som äger fastigheterna vill ersätta husen från början av 1900-talet med nya, större lägenhetshus. I december beviljade politikerna i Köpings samhällsbyggnadsnämnd både rivningslov och bygglov för de båda fastigheterna.

Men besluten har fått en del uppmärksamhet. Köpingsborna har engagerat sig i tidningsinsändare, sociala medier och i namninsamling. Något även Bärgslagsbladet rapporterat om.

Många anser att kommunen – istället för att värna gammal bebyggelse som även bidrar till en attraktiv stadskärna – på det här sättet tillåter att stadens historia ”byggs bort”.

Nämndordförande: Stan måste utvecklas

Men enligt kommunen är det hela en ganska okomplicerad historia.

Vare sig rivning eller byggnation strider mot gällande regler. Byggherren har rätt att exploatera fastigheterna enligt gällande detaljplan och de presenterade planerna och underlaget anses överensstämma med den.

– En del tycker si, andra tycker så. Jag tycker väl att stan måste utvecklas. Vi får till åtta nya attraktiva och centrala lägenheter, och det är positivt! säger Ola Saaw (M) ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Det råder oenighet bland annat om hur de gamla husen mår. Medan uppgifterna till kommunen säger att de är i dåligt skick och har sättningsskador menar boende i närområdet att de är i bra skick. Foto: SVT

Egnahemsbebyggelsen

Visa

De två fastigheterna är exempel från egnahemsbebyggelsen, tidigt 1900-tal.

Då växte Tunadal fram som ett bysamhälle strax utanför stadsgränsen.

Ett exempel på område som växte fram när staden expanderade med Köpings mekaniska verkstad.

Källa: Västmanlands läns museum

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer