Emma Karp, bebyggelseantikvarie på Västmanlands läns museum Foto: Jenny Berggren/SVT

Museets expert: ”Vi får många frågor om gamla hus”

Uppdaterad
Publicerad

Länsmuseets bebyggelseantikvarier märker tydligt av den pågående byggboomen. De kallas ofta in som remissinstans och rådgivande experter när byggärenden rör gamla hus.

– Ja vi får in ganska mycket ärenden. Vi hade 74 remisser under 2019. Det var detaljplaner, bygglov, rivningslov med mera, berättar Emma Karp, på Västmanlands läns museum.

I Köping protesterar boende mot att fastigheter i det gamla området Tunadal ska rivas. Det är bara ett av många exempel där frågan om att bevara gammal bebyggelse ställs mot behovet av nybyggnation.

Experterna på Västmanlands läns museum får ofta uttala sig och ge rekommendationer när kommunerna har den här typen av ärenden på sina bord, men inte alltid eftersom det inte är ett måste.

– Min uppfattning är dock ändå att man gör det i många fall – remissar och gör utredningar kring de kulturhistoriska värdena. Sedan är det ju inte säkert att de går på vår linje, säger Emma Karp.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.