Foto: Johanna Olofsson/SVT

Kumlin: ”Jag hade helst sett en fällande dom”

Uppdaterad
Publicerad

Agneta Kumlin, polischef i Sala, riktade kritik mot polisens omorganisation – då blev hon hotad av sin chef Lena Tysk. Lena Tysk åtalades sedan för ofredande, men friades idag.

Agneta Kumlin säger att hon hellre hade sett en fällande dom.

– Men motiveringen är bra. De slog fast att det har hänt. Nu hoppas jag att det leder till en diskussion internt, säger Agneta Kumlin.

Polischef hotade befäl

Läs mer: Polischef Lena Tysk frias

Det verbala hotet framfördes vid en ledningskonferens i Sätra Brunn den 18 oktober. Lena Tysk höll fram en mobiltelefon och skrek ”har du pratat med media är du död”.

Agneta Kumlin berättade i rättegången att hon efteråt mådde så dåligt att hon var tvungen att kräkas.

Kritiserar polisens ledning

Nu tycker hon att det är skönt att rättegången är över.

– Den här resan har visat att det finns en hel del inom svensk polis som jag inte är stolt över. Man pratar om att vara nära medborgarna, om medarbetarinflytande. Men det är mycket på papper. Vi har duktiga medarbetare men den ledning vi har är inriktad på administration, säger Agneta Kumlin.

Läs mer: Polischef hotade befäl – detta har hänt

Lena Tysk har inte velat ställa upp på någon intervju. Regionpolischef Carin Götblad meddelar via sin presstalesperson att hon inte kommenterar detaljer i utredningen förrän domen har vunnit laga kraft – alltså i mitten av maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polischef hotade befäl

Mer i ämnet