Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Håller den invasiva vattenväxten sjögull på att självdö? Det tror kungsöraren Thomas Andersson. Länsstyrelsen är lite försiktigare. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Massdöd av invasiva arten sjögull i Mälaren – här flyter den i väg: ”Flera fotbollsplaner”

Publicerad

Nyligen såg han hur stora mängder av den invasiva arten sjögull kom flytande på Mälaren utanför Kungsör.

Nu hoppas Thomas Andersson att det ska vara slutet för växten.

– Jag uppskattar att det är ungefär fyra till fem fotbollsplaner stora ytor. Upp till 60 procent av all sjögull har dött, säger han.

Från sitt sommarhus vid Mälaren har Thomas Andersson haft koll på sjögullet under många år. Han berättar att det var den 16 juli som sjögullen tappade fästet och kom drivande döda i stora sjok. Nu tror han att det här kan vara slutet för den invasiva vattenväxten och vill se mer biokemisk forskning.

– Jag misstänker att den biokemiska sammansättningen har ändrats. Vattnet här har blivit bättre, men sämre för sjögullen. Samma sak hände med vassen här för några år sedan, säger Thomas Andersson i Kungsör.

”Död sjögull är bra sjögull”

På Länsstyrelsen i Västmanland är man glad för de nya observationerna, för kriget mot sjögull kostar. 2018 kostade det 30 miljoner kronor och prognosen då sa att det skulle kunna kosta över två miljarder i dag. För ett år sedan sa Länsstyrelsen att om sjögullet når Stockholm kommer den bli ostoppbar. Samtidigt varnar man nu för att dra förhastade slutsatser.

– Död sjögull är bra sjögull, så vi är glada, men vi får vara lite försiktiga med att dra slutsatser utifrån enstaka observationer, säger Zsombor Károlyi, naturvårdshandläggare på Länsstyrelsen i Västmanland, som utvecklar svaret i videon ovan.

I klippet får du följa med ut på Mälaren, se massdöden och höra Thomas och Länsstyrelsens teorier om det inträffade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.