Elin Hedén, verksamhetsansvarig för Kvinnohuset i Västerås. Foto: SVT

Kvinnohuset: ”Vi vill få folk att våga agera”

Publicerad

På lördag, under Kulturnatten i Västerås, invigs utställningen ”I ett annat ljus – alla kan bidra till förändring” på Västmanlands läns museum. Med foton, film och ljud riktas ljuset mot mäns våld mot kvinnor och barn.

Utställningen har producerats till föreningen Kvinnohuset i Västerås 40-årsjubileum. Det är fotograferna Mars & Kwon och filmaren Mia Björkbom som gestaltat berättelser från utsatta kvinnor och barn som föreningen tagit del av under sina 40 år.

– Tanken i utställningen är att våldet inte alltid syns, men du blir kanske kvar med en känsla som förbipasserande, granne eller vän – ”här var det något som inte stämde”. Med utställningen vill vi få folk att söka kunskap, lyfta blicken, våga se saker i ett annat ljus och våga agera, säger Elin Hedén, verksamhetsansvarig för Kvinnohuset.

Utställningen visas fram till 10 november. På Kulturnatten, vid klockan 15:00 visas även en jubileumsfilm om föreningens 40-åriga historia i länsmuseets biograf. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.