Foto: SVT

Kvinnotider på badhus kan försvinna

Uppdaterad
Publicerad

Flera badhus runt om i landet har separata badtider för män och kvinnor. Men det kan snart vara historia. Diskrimineringsombudsmannen utreder nu om separata badtider är förenligt med lagen.

På Lögarängsbadet i Västerås har det funnits separata tjejkvällar i drygt tre år. De startade efter förfrågningar från olika grupper – bland annat från kvinnor som på grund av sin religion inte kan visa sig i bikini och utan sjal när män är närvarande. Från badhuset tycker man att det är viktigt att erbjuda alla möjlighet att lära sig simma.

Läs mer: Kommunalrådet kritiskt – ”diskriminerande”

Könsseparation i simhallar

– Vi behöver nå kundgrupper efter de önskemål som finns. Vi måste få människor i våra bassänger så att vi stoppar den ökning av drunkningstillbud som vi har i Sverige, säger badets enhetschef Stefan Tielinen.

Vill inte visa kroppen

15-åriga Fatima Alsheik har kommit till tjejkvällarna under ett års tid.

– Jag gillar att bada och simma, och jag får möjligheten en gång i månaden att komma hit. Och det är så bra för jag kan inte visa min kropp för min religion. Då är det jättebra att jag kan komma hit när det bara är kvinnobad, säger hon.

Fatima Alsheik Foto: SVT

DO utreder eventuell diskriminering

Enligt flera av de anställda på badhuset är kvällarna väldigt uppskattade. Många av besökarna lär sig att simma och en del tar sedan också steget att besöka badhuset på ordinarie öppettider.

Men förutsättningarna för separata tjejkvällar kan komma att förändras. Just nu utreder Diskrimineringsombudsmannen om könsuppdelade badtider är förenligt med diskrimineringslagen.

– Vi har bedömt att det var angeläget att titta på den här fråga, för den har blivit mer aktuell, säger Linnea Sigeman, jurist och utredare på DO.

Läs mer: En kväll i månaden stängs männen ute

De kommuner man utreder är Malmö och Stockholm. Men man hoppas att de beslut som tas där också kan bli vägledande för badhus i resten av landet.

– Våra tillsynsbeslut är inte rättsligt bindande. Men förhoppningen är att andra kommuner kan ha nytta av dem för att själva göra bedömningar om deras agerande är förenligt med diskrimineringslagen eller inte, säger Linnea Sigeman.

Ingen enkel lösning

Stefan Tielinen tycker att de separata tjejkvällarna har varit en bra lösning. Tidigare har olika föreningar hyrt badhuset, men att avsätta en kväll i månaden är lättare ur schemaläggningssynpunkt, också eftersom bara kvinnor kan jobba då. Han tycker badhusets viktigaste fokus är att öka simkunnigheten, inte att debattera diskriminering.

Stefan Tielinen, enhetchef. Foto: SVT

– Det finns ingen enskild lösning. Vi måste hitta alla lösningar och vända och vrida på varje sten för att öppna upp baden så att det blir attraktivt att komma till oss och få vattenvana och simkunnighet. Vi vet att allt fler barn drunknar och varje drunknat barn är en nationell katastrof. Och genom föräldrarna når vi barnen. Om mammorna kan simma så är det större chans att barnen också lär sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Könsseparation i simhallar

Mer i ämnet